Μια στατική διεύθυνση IP είναι μια σταθερή διεύθυνση που εκχωρείται σε μια συσκευή συνδεδεμένη σε δίκτυο, που σημαίνει ότι δεν αλλάζει με την πάροδο του χρόνου.

Αυτό έρχεται σε αντίθεση με μια δυναμική διεύθυνση IP, η οποία εκχωρείται προσωρινά από έναν διακομιστή Dynamic Host Configuration Protocol (DHCP) και μπορεί να αλλάζει συχνά καθώς οι συσκευές συνδέονται και αποσυνδέονται από το δίκτυο.

Οι στατικές IP είναι κρίσιμες για διάφορες εφαρμογές, ιδιαίτερα για συσκευές που απαιτούν συνεπή επικοινωνία, όπως διακομιστές, εκτυπωτές και συστήματα επιτήρησης. Διευκολύνουν την απομακρυσμένη πρόσβαση σε αυτές τις συσκευές, καθώς οι χρήστες μπορούν να βασίζονται στην ίδια διεύθυνση για να τις προσεγγίσουν.

Αντίθετα, ενώ οι δυναμικές διευθύνσεις IP είναι πιο αποτελεσματικές στη χρήση του χώρου διευθύνσεων IP και διαχειρίζονται αυτόματα από το δίκτυο, ενδέχεται να οδηγήσουν σε προσωρινά προβλήματα συνδεσιμότητας εάν λήξει η μίσθωση μιας συσκευής ή η IP αλλάξει απροσδόκητα. Τελικά, η επιλογή μεταξύ στατικής και δυναμικής IP εξαρτάται συχνά από τις απαιτήσεις για αξιοπιστία και ευκολία σε συγκεκριμένες καταστάσεις δικτύωσης.

Προηγούμενο άρθροResponsive Web Design – Συχνές Ερωτήσεις (FAQ)